Barnsängar på Loppis

Gör världen bättre när du möblerar om!

Världen har ändrats mycket, både socialt,kulturellt, vetenskapligt och biologiskt. Det betyder att vi inte kan ha samma saker som förut, vi kan inte bete oss som att vi lever i förr. T.ex så kan vi inte laga med en lägereld i våra lägenheter, det skulle inte passa och konsekvenserna skulle bara vara dåliga. Vi kan inte heller köra bilar från 40-talet på bilvägarna, dagens bilar är mycket snabbare och 40-tals-bilen skulle göra allt segare, vid värsta fall så skulle den till och med orsaka en olycka!

Men varför beter sig många som att vi lever i dåtiden? Vi menar förstås inte att man lagar mat med med en lägereld, eller att man kör en 70 år gammal bil eller att man fortfarande jagar djur med spjut. Vi syftar på miljön, de flesta personer vill köra en bil, köpa råvaror som kommer från andra sidan världen osv. Att inte ha en bil kan göra ditt liv svårare i många fall, samma sak gäller för att begränsa sin diet. Men de flesta bryr sig inte om de minsta sakerna, t.ex att återanvända produkter!

När många tänker på att vara miljövänliga eller att ha en miljövänlig livsstil så tror de att det är som ett jobb, att det är det enda man tänker på varje dag, att det gör dig trött och att det begränsar ditt liv. Men det är tvärtom, det tar inte mycket tid alls, iallafall inte vid många situationer, det gör dig mer medveten och smartare. Många tror också att det är dyrare att leva en miljövänlig livsstil, men det är inte heller sant, man kan faktiskt spara pengar om man gör det rätt! Som tur är så är vi på proenviro här för att kunna hjälpa er, låt oss börja:

Att dekorera hus kan vara väldigt dyrt, det kan vara dyrt om man pratar om pengar, det kan vara dyrt om man pratar om tid, det kan vara dyrt om man pratar om energi och mycket mer, poängen är att det är dyrt..men tänk om man kunde göra det billigare? Då skulle väl alla välja att ha det billigt än dyrt? Det är det som är bra med att vara miljövänlig, man kan göra saker billigare. Vi säger att du ska dekorera ett nytt rum, du vill köpa massor av saker, välja stil, räkna ut en budget osv. Det där är som sagt dyrt om man tänker på ekonomi, nya möbler kan kosta flera tusen kronor. Det är dyrt tidsmässigt, det tar mycket tid att leta bland affärer, att välja en stil och att ta reda på och jämföra priserna mellan varje affär, dessutom så är det dyrt för miljön, tillverkning av möbler kräver mycket energi och utsläpp, speciellt om de är gjorda i en fabrik, vilket de flesta av möbler är, man kanske hugger ner några träd i Brasilien, sedan så transporterar man de till Kina, där de sen blir till möbler och efter det transporterar man de till Europa. Nerhuggningen, transporten och tillverkning påverkar miljön enormt.

Men det finns ett svar till allt detta, ett sätt som fixar alla problem, och det är ett ganska enkelt svar; ÅTERANVÄND PRODUKTER!!

Ja!! Att återanvända möbler är en av de bästa sakerna du kan göra! Det sparar dig pengar, begagnade möbler är mycket billigare än nya, det tar inte lika mycket tid från ditt liv, du behöver inte gå till flera affärer och jämföra priser, du kan hitta möbler snabbt och enkelt på sidor som blocket osv. Det är också bra för miljön eftersom man slipper tillverka nya möbler. Den enda nackdelen är att de är begagnade, då kanske man tänker att de är smutsiga, men man kan lösa det problemet hur lätt som helst, man kan anställa en firma som gör rent dem, vi snackar inte om amatörer här, vi snackar om professionella människor som har rätt kunskap och verktyg för att göra rent dina möbler. Det kanske låter dyrt men det är mycket billigare än att köpa helt nya möbler! Vi kan jämföra priserna:

Nya möbler:

Soffa: 10 000kr
Bord: 7000kr
Stolar: 4000kr
Barnsängar: 3000kr
Totalpris: 24 000kr

Återanvända möbler:

Soffa: 3000kr
Bord: 1000kr
Stolar: 2000kr
Barnsängar: 1000kr
Rengöring: 1000kr

Totalpris: 8 000kr

Det är bra för alla i samhället ur en ekonomisk synpunkt och miljömässigt!