Hur du skapar ett miljövänligt hem

Miljövänligt hem

Vad kan du göra hemma för att få en miljövänligare hem? Och förutom detta, spara pengar på både energi och annat som kan göra ditt liv mycket enklare?

Här är några tips på vad du kan göra:

  • Byt till lågenergilampor. Med endast en lågenergilampas livslängs så kan du spara ungefär 600 kr jämför med vad du kan spara med en vanlig glödlampa. Börja även att släcka lamporna i de rum som du inte befinner dig i. Det finns numera även LED-lampor med s.k. E27-sockel, som passar i “gamla” typens sockel. Se exempel från xCen.se
  • Kompostera, källsortera och panta. Vi är bra på att göra detta i Sverige, men ändå så slänger vi ca 100 kg mat per person och år. Det skapar lika mycket koldioxid som 700 000 bilar. Du kan spara både energi och pengar på att börja kompostera och källsortera hemma. En bra lösning för kompost hemma är Bokashi.
  • Välj miljövänlig energi. Har du inte en leverantör som erbjuder miljövänlig energi än? Då borde du byta så snart som möjligt! De som äger hus kan även installera luftvärmepump, bergvärme, solenergi och/eller använda biobränslen.
  • Använd allt sparsamt. Du kan lätt spara pengar genom att använda allt tills det faktiskt är slut. Skär upp förpackningarna och använd allt till sista droppen. Var sparsam med produkter så som tandkräm och schampo, och på det sättet behöver du inte köpa nytt så ofta.
  • Stäng av hemelektroniken ordentligt. Du kan lätt stänga av din TV, video och Nintendo genom att skaffa ett grenuttag med strömbrytare som du kopplar dem till. Bland annat TV:n drar riktigt mycket energi i standbyläge, det räcker därför inte att bara stänga av den med fjärrkontrollen.
  • Isolera ordentligt. Dålig isolering i väggar, runt fönster och dörrar skapar drag och formligen suger ut värmen ur huset. Satsa på mer avancerade isoleringsmaterial, treglas-fönster och en energibesparande ytterdörr.
  • Drick kranvatten. Vattnet i Sverige är antagligen det bästa i hela världen, det är därför enormt slöseri att köpa vatten på flaska. Om du vill ha vatten med kolsyra i så köp en kolsyremaskin.
  • Använd vattenkokare. Du kan spara mycket energi på att koka vatten i en vattenkokare istället för i en kastrull, och det tar ungefär dubbelt så snabbt också! Om du använder en kastrull så se till att du använder ett lock.
  • Spola inte toaletten varje gång. Även om det låter äckligt så behöver du faktiskt inte spola varje gång. Om det bara är kiss så behöver du inte spola ner det. Spola var tredje gång ungefär, och slösa inte på toapappret!