Sänk elförbrukningen och spara pengar

Vad i hemmet är det egentligen som drar mest energi och el? De största energitjuvarna är oftast de som vi inte hade någon aning om, till exempel att sladdar som sitter i eluttaget fortfarande drar energi trots att de inte är kopplade till någon enhet. Så det är dags att ta sig en liten funderare över vad du faktiskt använder el till, och hur du kan spara pengar och sänka elförbrukningen i hemmet.

Vad är en normal förbrukning

En genomsnittlig energiförbrukning ser olika ut i alla hem, men en villa eller radhus drar i genomsnitt 25 000 kWh per år, vilket motsvarar ungefär 3125 kr i månaden. En lägenhet förbrukar ungefär 2500 kWh per år, och det i sin tur motsvarar ungefär 313 kr i månaden. Det spelar ingen roll i vilken form av bostad du bor i så kommer det alltid behövas energi och el till uppvärmning, belysning och andra väsentligheter, det är snarare alla hushållsprodukter och all teknik som man mest kan minska förbrukningen på, då denna förbrukning oftast är onödig.

Hemelektronik

Den flesta hemelektronik har blivit mer energieffektivare med åren, men det finns fortfarande en del teknik som drar mycket onödig energi. Visste du till exempel att en spelkonsol kan kosta upp till 150 kr om året bara att ha i standby-läge? Detta kan du göra för att minska förbrukningen av hemelektronik:

  • Stäng av allt som du inte använder. Detta gäller datorer, tv och musikanläggningar. Det räcker inte att bara ha dem i viloläge. Att stänga av sina apparater helt kan göra att ett hushåll sparar 500 kWh på ett helt år.
  • Dra ut kontakten. Det kanske känns smidigt att alltid ha kontakten till laddaren i eluttaget, men detta drar onödig energi trots att den inte är kopplad till någon enhet. Det gäller alla laddare: mobiltelefoner, eltandborstar, rakapparater, etc.
  • Viloläge och energisparläge. Om du sätter datorskärmen på viloläge eller energisparläge när du inte använder den så sparar du förbrukning på det här sättet.
  • Inbyggd digitalbox. Om du tänker köpa dig en ny TV så är det en god idé att köpa en TV med inbyggd digitalbox. En separat digitalbox ökar faktiskt TV:ns energiförbrukning. Men om du skulle vilja ha en separat digitalbox så kan du i sådana fall stänga av denna helt utan att de förvalda inställningarna går förlorade. Kolla igenom på nätets alla olika listor över vad det finns för olika separat digitalboxar, eller tv-apparater med inbyggd digitalbox, till exempel på Advized.se.

Köket

Den största energiboven är nog egentligen köket. Här finns det flera olika vitvaror och vi använder stora mängder med vatten till att diska, både för hand och med diskmaskin. Här kan du spara både mycket pengar och sänka förbrukningen, till exempel genom att byta ut den gamla kylen till en modern sådan, som kommer att spara dig upp till 1000 kr om året på energiförbrukning. Kolla in topplistor på bäst-i-test för olika vitvaror och andra hushållsprodukter för att hitta de som är bäst gällande energiförbrukning.

  • Håll rätt temperatur. Det räcker med minus 18 grader i frysen, och plus sex grader i kylen.
  • Frosta av regelbundet. På det här sättet förbrukar kylaggregatet mindre energi.
  • Ställ in maten kall. Om du ställer in varm mat i kylen så tvingas aggregatet att jobba i onödan.
  • Här finns det många tips att ta del av. Visste du att kokning med locket på drar bara en tredjedel av så mycket el? Och det allra energisnålaste är att använda sig av vattenkokare. Ett annat tips är att inte ha igång värmen på plattorna under hela matlagningen, utan stäng av dem några minuter innan allt är klart för att utnyttja eftervärmen. Har du en mikro hemma så använd denna enbart vid uppvärmning och tillagning av mindre mängder mat, och om du har större mängder mat så tina upp detta i kylen då detta drar mycket mindre energi än att göra det i mikron. Och det sista du kan tänka på är att inte använda köksfläkten längre än nödvändigt, då denna transporterar ut stora mängder med uppvärmd inneluft.
  • Att diska är något som vi alla behöver att göra, och att ha en diskmaskin är faktiskt bättre än att diska för hand – så länge du använder den smart. Visste du att du kan spara mellan 20 till 40 procent energi genom att ansluta diskmaskinen till kallvatten? Tänk även på att bara använda diskmaskinen när den är full, och om det behövs diskas något innan den är det så diska för hand utan att ha igång rinnande vatten hela tiden, då detta kanske ses som att hälla ut pengar i vasken. Innan du sätter in det som ska diskas så skölj detta ordentligt, så behöver inte maskinen jobba lika mycket och på det sättet förbruka mer energi.

 

Läsvärda länkar

 

Fotokälla: ViaSPAR